SzukajSzukaj
dołącz do nas Facebook Google Linkedin Twitter

Kolejny test na pestycydy na niekorzyść Lidla

Po teście jabłek Fundacja Pro-Test przebadała pomidory. Okazuje się, że one również zawierają pozostałości pestycydów. Ponownie w teście gorzej wypadły produkty sprzedawane w Lidlu niż w Biedronce.

Pomidory w Lidlu i Biedronce, fot. Fundacja Pro-Test Pomidory w Lidlu i Biedronce, fot. Fundacja Pro-Test

Fundacja Pro-Test sprawdziła w badaniach w akredytowanym laboratorium zawartość ponad 540 pestycydów w pomidorach malinowych kupionych w dwóch największych sieciach handlowych: Lidlu i Biedronce. 
  
Pestycydy w pomidorach z dyskontów 

To już drugi test – po teście jabłek – sprawdzający jakość warzyw i owoców w dwóch konkurujących ze sobą dyskontach, które od kilku tygodni prowadzą walkę na ceny. 
  
Kraj pochodzenia badanych pomidorów to Polska. Na zlecenie Fundacji Pro-Test laboratorium sprawdziło w nich zawartość pozostałości pestycydów. Co się okazało? W pomidorach z Lidla znajdowały się pozostałości trzech pestycydów, a w pomidorach z Biedronki – jednego. 

„Wykryte ilości pestycydów mieściły się w obowiązujących normach. Trzeba jednak pamiętać, że w wielu innych składnikach naszej codziennej diety również znajdują się pozostałości pestycydów. Łącznej ilości tych toksycznych związków, spożywanej przez nas każdego dnia, nie sposób oszacować i nie sposób przewidzieć, jak wpływa na nasze zdrowie” – podaje w komunikacie Fundacja Pro-Test.

Zobacz: Lidl opowiada na wyniki testu fundacji. „Pozostałości pestycydów mieszczą się w limitach prawnych” 
  
Pomidory z takimi ilościami pestycydów, jakie wykryła Fundacja Pro-Test, nie spełniałyby natomiast norm, gdybyśmy mieli do czynienia z warzywami ekologicznymi.

Zobacz: Plastik z recyklingu zawiera setki toksyn

Będą kolejne testy pestycydów w żywności

Celem testów publikowanych przez Fundację Pro-Test jest podniesienie świadomości konsumenckiej i wyposażenie konsumentów w niezależną wiedzę na temat jakości produktów, niezbędną do podejmowania decyzji zakupowych. Z drugiej strony badania wpływają na polepszenie jakości produktów, ponieważ producenci i sieci sklepów mogą zobaczyć, jak wypadają na tle konkurencji i stale polepszać jakość oferowanych przez siebie warzyw i owoców. 
  
Fundacja Pro-Test niebawem opublikuje wyniki badań kolejnych produktów.

Dołącz do dyskusji: Kolejny test na pestycydy na niekorzyść Lidla

2 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
widz555
To gdzie jest ta słynna polska zdrowa żywność, bo już się pogubiłem.
5 0
odpowiedź
User
Tomek
Jednego jakiego ? I jakie ilości ? Jeden w skrajnie wysokiej ilości może być gorszy niż trzy w bardzo niskiej. Jedno to sklep - a kto jest producentem ?
3 1
odpowiedź